Wreedheden op het werk

In de dynamische wereld van Human Resource Management komen we soms geconfronteerd met pijnlijke realiteiten. Een verhaal uit mijn eigen praktijk illustreert hoe een carrière dame genaamd Marjan een schokkende uitdaging tegenkwam tijdens haar nieuwe baan. Haar vastberadenheid en vasthoudendheid werden getest toen ze te maken kreeg met een narcistische en seksistische manager. Dit voorbeeld toont de integriteit van een persoon en het belang van het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving.

De Trots en Strijd van Marjan

Marjan was superblij en trots op haar nieuwe baan. Een uitdagende positie waar ze volledig voor wilde gaan. Ze was vastbesloten om haar waarde te bewijzen en maakte lange dagen om haar werk perfect uit te voeren. Maar er was één obstakel: haar manager, een narcistische man met een groot ego. Hij toonde seksistisch gedrag, zoals haar ongepast aanraken en seksueel getinte opmerkingen maken. Dit maakte Marjan’s inwerkperiode bijzonder zwaar, omdat ze hem nodig had voor begeleiding in haar nieuwe vakgebied.

Het Krachtenspel van Balanceren

Marjan voelde zich ongemakkelijk bij het afwijzen van haar manager, omdat ze bang was voor de gevolgen op haar werk. Een narcistische manager die geen “nee” accepteert, maakte het moeilijk voor haar om te reageren op zijn intimiderende gedrag. Ondanks haar doorzettingsvermogen werd haar ambitie en bewijsdrang een valkuil in deze situatie.

Het Onvermijdelijke Escalatiepunt

De situatie escaleerde, en de manager ging excessief machtsvertoon gebruiken om Marjan in een afhankelijke positie te brengen. Uiteindelijk voelde ze zich gedwongen om het hogerop te zoeken en escaleerde ze het probleem naar de CEO. Helaas resulteerde dit in een burn-out en een behoorlijke deuk in haar vertrouwen.

Herstel en Nieuwe Horizonten

Na maandenlang juridisch geschikt te zijn, vertrok de manager uiteindelijk met een regeling. Marjan ontving een zak geld en moest haar vertrouwen en carrière opnieuw opbouwen. De schade die dit soort situaties aanrichten in het bedrijfsleven is enorm, en wetenschappers schatten de kosten op vele miljarden.

Slotwoord

Dit aangrijpende voorbeeld illustreert het belang van een respectvolle en integere werkomgeving, waarin iedereen zich veilig voelt. Vooral als Human Resource Management-professionals is het onze taak om dit soort situaties te voorkomen en te zorgen voor een gezonde werkcultuur waarin medewerkers kunnen gedijen. Er ligt een schone taak: samen werken aan een wereld waarin iedereen met trots zijn of haar carrièrepad kan bewandelen.

Rob Overgaauw is een gedreven professional in Human Resources en Personal Branding. Hij maakt films, is actief in branding strategie, duikt in biografieën van mensen en je kunt hem inhuren voor het voeren van exit interviews met werknemers die uw dienst verlaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*